Bij het bouwen van een huis kijken we niet alleen naar het uiterlijk, maar ook naar hoe lang het meegaat. Elke beslissing die we nemen, heeft invloed op de toekomst. Denk aan het kiezen van de juiste materialen, de plaatsing van je woning en zelfs het inschakelen van een Vlaamse container service om al het bouwafval duurzaam te verwerken. In dit artikel leggen we uit hoe je duurzaam kunt bouwen. Wil jij ook graag een woning voor de toekomst bouwen? Lees dan verder!
Zoveel mogelijk informatie vergaren
Probeer eerst zoveel mogelijk informatie te vergaren. Duurzaam bouwen gaat over verschillende dingen, zoals hoe je met energie omgaat, water beheert en welke materialen je kiest. Een goede eerste stap is om informatie op te zoeken bij bijvoorbeeld Milieu Centraal en het ministerie. Ook adviesbureaus en de gemeente kunnen handige informatie bieden. Probeer te leren en te begrijpen, zodat je slimme keuzes kunt maken voor een duurzaam huis.
Denk in de ontwerpfase na over oriëntatie, locatie en indeling
Bij het plannen van je duurzame huis moet je niet alleen denken aan energiebesparing, maar ook aan waar je het huis neerzet, hoe het gericht is, en hoe je de kamers indeelt. Zet de slaapkamers bijvoorbeeld boven en de woonkamer en keuken beneden, omdat warmte omhoog stijgt. Ook is het slim om het huis naar het noorden of oosten te richten, zodat het koeler blijft. Als je hulp nodig hebt, kan een adviseur of architect met kennis van duurzaam bouwen je helpen om het ontwerp te verbeteren en op lange termijn geld te besparen.
Maak (indien beschikbaar) gebruik van subsidies
Er zijn subsidies beschikbaar om duurzame bouwprojecten te helpen, maar ze variëren afhankelijk van waar je woont. Deze subsidies kunnen betrekking hebben op zonne-energie, windenergie, regenwateropvang en warmtepompen. Het is slim om te onderzoeken welke subsidies er zijn die passen bij jouw specifieke situatie, of je nu een individuele huiseigenaar bent, deel uitmaakt van een Vereniging van Eigenaren, of betrokken bent bij een woningcorporatie.
Sluit (indien nodig) een duurzame lening af
Hoewel het in eerste instantie duurder kan zijn om een duurzame woning te bouwen, is het belangrijk om naar het grotere plaatje te kijken. Duurzame huizen verdienen hun hogere kosten meestal terug binnen zeven tot tien jaar, wat betekent dat ze op de lange termijn eigenlijk voordeliger zijn. Het is de moeite waard om te overwegen om een groene lening af te sluiten bij banken of andere financiële instellingen, omdat ze gunstige rentetarieven bieden voor energiebesparende maatregelen. Hiermee kun je de aanvankelijke kosten dekken en uiteindelijk geld besparen op de lange termijn. Wil jij ook een duurzame woning bouwen? Houd dan rekening met deze tips!